Д-р Гари Гордън

Д-р Гари Гордън
„Pueraria mirifica облекчава симптомите на менопауза само за една седмица. Това вече е чудо!“

Д-р Гари Гордън е съосновател на Американският колеж за напредък в медицината (АКНМ). Той е основател и президент на Международният колеж за дълголетие (ICALM) и член на борда на Международната асоциация по оксидативна медицина /МАОМ/.

Д-р Гордън получава докторска степен по остеопатия (народна медицина) през 1958г., от Чикагският колеж, САЩ. Той има почетна медицинска степен от Калифорнийския Университет Irvine и завършва радиология под ръководството на М. Зион в Сан Франциско, Калифорния. В продължение на много години е директор на водещата световна лаборатория за проследяване на минерални анализи в Хайвард.

Д-р Пасуотър е автор на книги за здравословното хранене и разговаря с Д-р Гордън за безопасността и ефикасността на Pueraria mirifica за преодоляване  на смущенията през менопаузата.

Pueraria mirifica е богато на фитоестрогени растение и се среща единствено в две провинции на Тайланд – Чанг Мей и Сарарабури. В света са известни тринадесет вида Pueraria mirifica, но те имат различен състав и свойства. Външно Pueraria mirifica се отличава от другите видове само по цъфтежа, който трае едва две седмици в годината. Затова диворастящата Pueraria mirifica е селектирана след дългогодишна изследователска дейност и клинични изпитания. В резултат е получена перфектната билка, с най-подходящия баланс и концентрация от фитоестрогени.

Фитоестрогените се срещат в някои растения и представляват съединения, които имат естрогенно действие при животните и хората. Това означава, че фитоестрогените имитират и допълват действието на естествените естрогени в организма. Фитоестрогените спадат главно към класа на флавоноидите – куместани и изофлавони. Изофлавоните се срещат най-вече в соята и червената детелина. Лигнанът също се смята за фитоестроген, въпреки че той не е флавоноид.
Жените знаят, че фитоестрогените облекчават симптомите на менопауза, но в повечето случаи не толкова добре, както би им се искало. Едно проучване, „Изследване на изофлавоните в екстракт от Trifolium pratense (Червена детелина) ”, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA през 2003 г., прави извода, че Tifolium pratense няма значимо въздействие върху горещите вълни и другите симптоми на менопауза.
Резултатите от последващо изследване на растението Cimifuga racemosa (Черен кохош), публикувани през декември 2006 г. в “Анали на вътрешната медицина”, също са обезсърчителни. Водещият автор на изследването д-р Катрин Нютън казва: “Cimifuga, използванa самостоятелно или като част от състава на хранителна добавка, показва слаб ефект, за да се смята за важна терапия при облекчаване на горещите вълни“.
Едногодишното проучване на жени, страдащи от горещи вълни и нощно изпотяване констатира, че жените, приемали Cimifuga, са имали почти същия резултат, както и жените вземали плацебо.
Тези изследвания имат ограничение в това, че не отчитат промените в силата на симптомите, например на горещите вълни, а само промените в броя и честотата на вълните. Освен това те не измерват ефекта върху всички климактерични симптоми. Това, което е необходимо обаче, е фитоестроген със силен положителен ефект при всички жени.Д-р Пасуотър: До каква степен фитоестрогените са „естрегеноподобни” и доколко е ефективна Pueraria mirifica?

Д-р Гордън: Това, което казвате характеризира Pueraria mirifica - тя има силно положително действие при всички жени, което далеч надвишава какъвто и да било плацебо ефект. През фаза I и фаза II на изследването, с които се занимавах, се анализират всички климактерични параметри: горещи вълни, нощно изпотяване, депресия, загуба на либидо и още 16 симптома. При всички случаи, всяка жена незабавно забелязва позитивни резултати, а след края на проучването, показателите са много под субективното ниво за климактерични симптоми по всички параметри. Не бях съвсем сигурен в това, преди да се върна в САЩ и да дам екстракт от билката на американки и да видя същите незабавни резултати, които ме възхитиха.
След 48 години в медицината мога да кажа, че познавам една невероятна билка, само защото виждам действието и.

Д-р Пасуотър: Както знаете, д-р Гордън, аз съм биохимик и не съм специалист по билките. Можете ли да ни кажете нещо повече за тази билка?

Д-р Гордън: Разбира се. Не бих използвал Pueraria mirifica в моята практика, ако не бях проверил лично това, което се описва в литературата. Предоставям Ви копие на двете фази от клиничното изследване, ръководено от д-р Алекс Шаус, при което е използван стандартизиран екстракт от селектирана Pueraria mirifica. Изследването е „Ефикасност и безопасност на Pueraria mirifica за лечение на вазомоторни симптоми при жени в пременопауза и менопауза”. Резултатите от това изследване показват, че всички жени, приемали екстракта, са имали изключително подобрение от симптомите. Проучването стига до заключение, че кръвните и биохимични изследвания доказват, че Pueraria mirifica е абсолютно безвредна .

Д-р Пасуотър: Виждам, че при това изследване всички климактерични показатели са се понижили. Честотата на горещите вълни е намаляла с 11 точки, а нощните изпотявания са спаднали с повече от 5 точки, с най-значително спадане през първите 30 дни. Никога не съм виждал толкова добри резултати при изследване на какъвто и да било друг продукт.Разбира се изследванията показват високата ефективност на Pueraria mirifica, но дали безопасността е действително установена?

Д-р Гордън: Д-р Смит е правил Ames-изследвания за мутагенност и тестове за остра, субхронична и хронична токсичност. След прегледа на резултатите, в САЩ са направени по-нататъшни тестове за токсичност по стандарта GLP (лаборатория сертифицирана за Добра лабораторна практика), както и Ames - тест по GLP за потвърждаване на тестовете, извършени в Тайланд. Всеки един тест показва същите резултати за отсъствие на токсичност, при нормална за човешкия организъм дозировка и дори при 2000 пъти по-висока доза.

Д-р Пасуотър: Въпреки, че Pueraria mirifica се използва безопасно повече от 700 години от милиони хора като билка, поддържаща младостта и спомагаща за премахване на смущенията през менопаузата, могат ли жените да вземат Pueraria mirifica без лекарско наблюдение?

Д-р Гордън: Честно казано, единственото предупреждение за жените е да не взимат Pueraria mirifica преди 18-годинашна възраст. Никога не съм чувал за каквито и да било последици от продължителното приемане на Pueraria mirifica. Също така препоръчвам изключително малко добавки или лекарства за бременни жени, тъй като не е необходимо върху техния организъм да се прилагат външни въздействия по време на бременност и кърмене.

Д-р Пасуотър: По какво приемът на Pueraria mirifica се различава от приема на така наречените лекарствени заместители на естрогена?

Д-р Гордън: Добре познатите заместители на естрогена се произвеждат от урината на бременни кобили. Знаете какво мисля за условията при събиране на урина от бременни кобили, както и отношението ми към факта да се поддържат кобилите бременни година след година.
Основните форми на естроген в тези препарати са естрон (>50%), екуилин (3-hydroxyestra-1,3,5,7-tetraen-17-one) и екуиенин. Те често се наричат “конюгирани екуин естрогени” (CEE), защото молекулите на естрогена присъстват обикновено с прикрепени сулфатни групи. Естрон сулфат лесно се превръща в естрадиол. Не е съвсем ясно дали естрогени като екуилин, които са чужди за човешкия организъм, дават при жените ефекти, които да са толкова близки до ефектите на естрадиол, произвеждан по естествен начин в човешкия организъм.

Д-р Пасуотър: Защо приемът на Pueraria mirifica e безопасно и ефикасно средство, докато вземането на лекарства на базата на естрогена, като например често прилаганата ХЗT (хормоно заместителна терапия), е под въпрос? Какво е общото между двата вида препарати?

Д-р Гордън: Много просто. И двата вида препарати облекчават смущенията при менопауза, като със сигурност Pueraria mirifica няма да Ви навреди. Най-много да Ви накара да живеете по-дълго и в по-добро здраве.

Д-р Пасуотър: До колко приемът на Pueraria mirifica е различен от този на изофлавоните, като genistein и daidzein?

Д-р Гордън: Pueraria mirifica съдържа значителни количества и от тези фитоестрогени. Но най-важното и уникалното е, че тя съдържа фитоестрогена miroestrol, който не се среща в никое друго растение.

Д-р Пасуотър: Доколкото ми е известно, от латински “mirifica” означава „чудотворец” /miracle maker/. Какви други чудеса прави Pueraria mirifica?

Д-р Гордън: Всъщност Pueraria mirifica облекчава симптомите на менопауза в рамките само на една седмица и това вече е чудо. Както вече изтъкнах цяло благо за здравето е, че в районите, където Pueraria mirifica се консумира масово, нивата на заболяванията от рак на гърдата са най-ниските в света. Според изследване на Световната здравна организация, там заболяванията са с 40% по-малко отколкото в Япония, където се консумират най-много фитоестрогени в ежедневното хранене. Те са около 8 пъти по-малко от заболяванията на жените в САЩ и Европа.
В допълнение, проучвания на клетъчни култури показват, че Pueraria mirifica противодейства на развитието на раковите клетки на гърдата. Серия изследвания, включващи гръдни клетъчни линии и активността на Pueraria mirifica инвитро, са изпълнени от Медицинския Факултет към Университета в Атланта, САЩ и Отдела по акушерство и гинекология в медицинския колеж в Тайланд. Резултатите показват, че екстрактът от корените на Pueraria mirifica има силни анти-естрогенни свойства срещу агресивни клетъчни ракови линии инвитро, особенно пролиферативен естрогенен рецептор - положителен (ER+) и линии на рак на гърда ТА (T47-D, MCF-7 и ZR-75-1), получени от MD Anderson Раков Институт, Тексас и Националния раков институт, САЩ. Pueraria mirifica стимулира фиброобластите в нормалните гръдни клетки и спира развитието на естроген - зависимите гръдни ракови клетки.

Д-р Пасуотър: Разликата в разпространението на рака на гърдата е наистина впечатляваща. Може би, когато Pueraria mirifica заема естрогенните рецептори, тя действа по същия начин както тамоксифен - като превантивно средство срещу рака на гърдата, когато рецепторите биват заети, но не подтикнати да произвеждат каскада химични реакции, активиращи гените и улесняващи раковия растеж.

Д-р Гордън: Да, наистина действието на miroestrol може да се сравни с това на тамоксифен.

Д-р Пасуотър: Наскоро прочетох в списание „Nature“, че Pueraria mirifica има многократно по-висока активност и ефективност в сравнение с фитоестрогените в червената детелина (Trifolium pratense), черния кохош (Cimifuga racemosa) и соята (Soy), като това се дължи именно на фитоестрогена miroestrol.
Как miroestrol въздейства на естрогенните рецептори?

Д-р Гордън: Той заема по-безопасно и безвредно естрогенните рецептори. Ако естрогенното ниво в организма на жената е високо, miroestrol ще изпълни рецепторите като отслабва дейстивето на хормоните. Ако естрогенното ниво е ниско, мироестрол ще упражни своя потенцииращ (засилващ) естрогенен ефект.

Д-р Пасуотър: Това обяснява, защо Pueraria mirifica може да намали риска от рак на гърдата, поради което Тайланд е страна известна с най-ниската заболеваемост в света. Добре известно е, че някои видове рак на гърдата са силно реагиращи на действието на естествения естроген и жените в САЩ и Европа  изследват тъканите си относно естрогенно повлияване.
Какво действие има miroestrol върху естествените хормони, произвеждани от организма?

Д-р Гордън: Никакво. Въздейства само на естрогенните рецептори. Miroestrol балансира действието на естествения естроген, но не като променя количеството естроген или другите хормони в организма, а чрез взаимодействието си с естрогенните рецептори в тъканите, като така регулира естрогенните ефекти. Tова обяснява защо Pueraria mirifica е така полезна, както за пременопаузния така и за менопаузния период от живота на жените

Д-р Пасуотър: Каква е била причината за създаването на този стандартизиран екстракт?

Д-р Гордън: Както вече казах, разработването на това растение, като продукт, допринасящ за дълголетието, се изпълнява от Д-р Шварц и целта е производството на стандартизиран екстракт от билката на световно ниво. До приключването на първа и втора фаза на изпитанията е било решено да не се огласява нищо, докато не е имало ясен резултат. Д-р Шварц ми каза: „Бяхме на 8000 мили от всеки, който разбира какво правим, така че бе сравнително лесно”.
Преди години тайландските изследователи и бизнесмени продаваха целия суровинен материал, който можеха да намерят, на японския пазар. Материалът не само не бе стандартизиран, но и нямаше ограничения за смесването с други билки.
Трябва да е ясно, че не всеки екстракт от корените на Pueraria mirifica съдържа най- добрия баланс от фитоестрогени, какъвто притежава стандартизираният екстракт, получен от култивираната Pueraria mirifica. Местните хора знаят как да приемат диворастящата Pueraria mirifica и в какви количества, без това да предизвика странични реакции. Затова именно е селектиран специален сорт, екстрактът от който е абсолютно безвреден.

Д-р Пасуотър: Pueraria mirifica традиционно се използва за да поддържа младежки облик на кожата, но ми направи впечатлени, че и жени и мъже употребяват билката, като адаптоген. Адаптогенните билки имат способността да балансират ендокринните хормони и имунната система, като спомагат тялото да поддържа оптимална хомеостаза. Механизмът който задейства естрогенните рецептори, описан по-горе, показва, че Pueraria mirifica може да помогне в противодействието на естрогено-имитиращи замърсители като диоксина.
Една и съща ли е дозата за мъже и жени?

Д-р Гордън: Ясно е, че Pueraria mirifica действа добре както на жените, така и на мъжете. Дозата за мъжете е на половина от тази за жените.

Д-р Пасуотър: Има ли положителен дълголетен ефект тази билка, или просто придава по-млад вид на хората?

Д-р Гордън: Възрастните мъже и жени, които са вземали редовно билката, имат естествено черна коса и на 80-годишна възраст. Жените с радост си играят на гоненица със своите внуци, а мъжете все така тичат по хълмовете. Тези жени имат стегнати гърди и млада кожа, a мъжете водят активен полов живот. Имат добра памет и не си спомнят да са боледували някога.
Интервюирахме Сам, мъж на 80 години, който спи добре през нощта и не разбира защо го питаме събужда ли се през нощта за да уринира. Той каза: „Никой тук не се буди за да прави това”.

Д-р Пасуотър: Искам да Ви благодря д-р Гордън, че споделихте знанията си за тази невероятна билка с нашите читатели.


Интервюто на д-р Гордън за списание Whole Foods Magazine, ни е предоставено с любезното съдействие на нашите партньори. Поместваме със съкращения.

Търсете и в аптеките