Менопауза и напълняване

С настъпването на менопаузата,  повечето жени напълняват. Поради по-ниските нива на естрогените – женските полови хормони, все по-голямо значение започват да играят други хормони в организма на жената. Такъв например е мъжкият хормон, тестостерон.

Естрогените са тези, които поддържат познатия женски силует – тънка талия и по-закръглени бедра. Пълнотата тип круша, която е характерна за жените, през менопаузата се променя към мъжки тип пълнота - натрупване на мазнини в коремната област. По този начин се създават депа от мазнини, които са изключително опасни за здравето и могат да предизвикат различни заболявания, като хипертония, диабет…

Още един фактор за неусетното напълняване по време на климактериума е забавянето на метаболизма. С възрастта обмяната на веществата се збавя, защото организмът има нужда от по-малко калории, за да поддържа основните жизнени функции на тялото. В същото време настъпващите промени предизвикват увеличаване на апетита. Вкусната и в много случаи калорична храна се приема, като компенсация за потиснатото настроение. По този начин жената приема повече калории, отколкото изразходва и това неминуемо води до натрупване на повече килограми.

Много важни за поддържане на теглото са правилното хранене и движението. Здравето на жената в менопаузата зависи до голяма степен от това как се храни. Препоръчва се храненето да е балансирано и разнообразно. Приемът на повече пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти, храни с високо съдържание на фибри, ще помогне да поддържате фигурата си.

За профилактика срещу атеросклерозата консумирайте по-малко животински мазнини.

Редовното и умерено физическо натоварване по време на климактериума е един от най-добрите начини за повишаване на нивото на естрогена.

Търсете и в аптеките