Остеопороза при менопауза

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите.

Процесът на разреждане на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините. Причини за развитието на остеопороза могат да бъдат генетични, някои заболявания и продължителен прием на лекарства, стрес, небалансирано хранене, тютюнопушене, прекомерна употреба на кафе, дефицит на калций и витамин D,  липса на достатъчно движение…

Силно влияние за развитие на остеопорозата оказват намалените нива на естрогени в периода на менопауза. Естрогените предпазват костите и пречат за тяхното разграждане. При жените с нормални нива на естроген, костната тъкан непрекъснато се обновява. Когато количеството на естрогени намалява, разграждането се ускорява,  костната плътност намалява и се развива остеопения, която по-късно може да се превърне в остеопороза.

Нормално, жената по време на менопаузата губи около 2-3% от костната си плътност, докато при някои това може да бъде 6-7% годишно. 

Когато костната загуба е в нормални граници,  достатъчно е да се приемат фитоестрогени, калций, витамини D и Е,  да има физическа активност и излагане на слънце.

Ако обаче темпът на костно разграждане е много ускорен, то тогава остеопорозата трябва да се лекува своевременно и задължително се обърнете към лекар.

Затова жените в менопауза трябва да следят състоянието на костната си структура.

Търсете и в аптеките