Световъртеж при менопауза

Световъртеж, безсъние и главоболие са типичните оплаквания по време на менопаузата и причиняват дискомфорт на много жени.

Различават се три вида световъртеж: вертиго, нарушено равновесие и пресинкоп.

Вертиго е придружено от усещане за въртене на околните предмети, или обратно – усещане за въртене на тялото.

Нарушеното равновесие прави човека нестабилен, а пресинкоп се характеризира с появата на замаяност и виене на свят, както и с предчувствие за поява на внезапна загуба на съзнание.

Освен менопаузата, причина за световъртежа могате да бъдат и други фактори: колебание на кръвното налягане, понижено ниво на кръвната захар или вирусна инфекция.

По време на менопауза, тревожността, главоболието и пристъпа на паника могат да стимулират атаките на световъртеж. Някои жени толкова силно страдат от тези симптоми, че започват да се страхуват да напуснат дома си.

През менопаузата нивата на естроген са ниски. Естрогенът влияе на мозъка и неговият недостиг засяга мозъчната функция, което може да предизвика световъртеж.

 

Какво да направим?

Ако вашата съдова система е отслабена, поради хормоналните промени и се чувствате замаяни, когато ставате рязко от леглото, просто го направете бавно и внимателно.

 

Пийте повече вода. Обезводняването води до главоболие, замайване и световъртеж. С пиене на повече вода, ще помогнете на тялото да се справи със световъртежа и другите симптоми на хормоналното колебание.

Хормоналният дисбаланс е основната причина за замаяност по време на менопауза.  Най-ефективният начин да установите хормонален баланс е приемът на фитоестрогени.

Отдавна е известно, че един от най-добрите начини за укрепване на функцията на равновесие е йогата. В допълнение, техниките за релаксация и дихателните упражнения помагат за намаляване на стреса. Умението да се отпуснете с помощта на тези методи ще ви позволи по-добре да контролирате функциите на тялото си и да намалите симптомите на менопауза, включително световъртеж.

Правилното и балансирано хранене е изключително важно в превенцията на световъртеж. Тялото ви трябва да получи достатъчно минерали, витамини и хранителни вещества, за да се справи успешно с последиците от хормоналните колебания по време на менопаузата. Желателно е да се храните с богати на калций, магнезий и витамините Д и Е храни. 

Укрепвайте вашето тяло и вестибуларния апарат с помощта на физически упражнения. Аеробика, бягане, плуване, разходки или каране на колело, значително облекчават състоянието на жената в  периода на менопауза.

Въздържайте се от физическа активност непосредствено преди лягане, тъй като тя може да стимулира прилива на горещи вълни и изпотяване.

Търсете и в аптеките