Промени настъпващи в периода на менопауза

Атрофия на вагината при менопауза

Един от най-често срещаните и неприятни странични ефекти на менопаузата е вагиналната атрофия. Атрофия на вагината представлява изтъняване на вагиналната лигавица, придружено със сухота, дразнене и дискомфорт при полов акт. Вагиналната атрофия се наблюдава най-вече при жени след менопаузата, когато стените на влагалището изтънява и се развива атрофичен вагинит. Проблемът е свързан с възрастта и се дължи на ниските нива на естрогени. Този вид атрофия се смята за физиологична и е свързана с приключването на репродуктивните функции на жената.

Атрофия на вагината може да се дължи и на нелекувани инфекции, хормонални нарушения – отстраняване на яйчниците, бактериални инфекции, гъбички, тютюнопушене, генетични изменения и др.

Лечението на вагиналната сухота при леки до умерени форми може да бъде сведено до прием на фитоестрогени, употреба на лубриканти или овлажнители. Гинеколозите насърчават за редовен полов живот, тъй като увеличеното кръвоснабдяване при сексуална възбуда поддържа гениталния статус и подобрява лубрикацията.

Косопад при жените в менопоауза

Косопада се характеризира с оредяване, изтъняване и окапване на косата.

Пpи жeнитe, koитo ca пpeминaли или нaближaвaт мeнoпayзaтa ce нaблюдaвa знaчитeлнo пoнижaвaнe нa фyнkциятa нa щитoвиднaтa жлeзa. Toвa e и eднa oт ocнoвнитe пpичини зa зaгyбa нa koca в тoзи пepиoд. Нарушения хормонален баланс също допринася за косопада при жените в мвнопауза.

Други причини за косопад могат да бъдат: повишена или намалена функция на щитовидната жлеза, диабет, дисбаланс в хормоните (естрогени), отравяния с тежки метали, прием на медикаменти (антидепресанти, контрацептиви), недостиг на витамини, бременност, кърмене, напреднала възраст, стрес, третиране на косата със стилизанти (лак, гел, вакса, пяна), кожни заболяванията на главата - пърхот, гъбички и други.

Ограничаване на косопада при менопауза може да постигнете, като приемате фитоестрогени и богати на биотин храни - зелен грах, кафяв ориз, овес, леща, сурови ядки.

Консумирайте повече храни богати на витамин В - авокадо, моркови, домати, картофи, аспержи, банани, херинга, скумрия. Редовно правете масаж на скалпа за да подобрите кръвообръщението. Ограничете използване то на козметични продукти за коса!

Менопауза и тревожност

Менопаузата е етап в живота на жената, който се характеризира с физиологични и емоционални промени. Този момент подсказва на жената края на репродуктивната и способност и има дълготраен ефект върху нейната психика. Повечето жени възприемат менопаузата, като загуба на  женствеността.

Безпокойството често започва с неизвестен страх, че нещо лошо ще се случи и може да стигне до паническата атака. В този момент жената може да изпита недостиг на въздух, потене, горещи вълни, тежест в гърдите и др.

Жената в менопауза трябва да положи усилия за да се справи с това чувство, като от  голяма значение е подкрепата на близките хора и приятели. Не е за пренебрегване и консултация с психолог. Установено е, че жени които имат по-голямо самочувствие и са уверени в себе си се справят по-лесно с тази ситуация.

Тревожността при менопауза може да се преодолее и с прием на хранителни добавки съдържащи Griffonia simplicifolia. Известно е, че тази билка съдържа серотонин – „хормона на щастието“ и има много добро действие при депресивни състояния.

Консумацията на сложни въглехидрати има успокояващ ефект и също увеличава нивата на серотонин в мозъка.

Сърцебиене при менопауза

Сърцебиенето по време на менопуза се характеризира с учестен пулс на сърцето и учестяване на горещите вълни.

По време на менопауза моментите на сърцебиене се появяват на всеки 2 – 3 месеца. Ако сте на хормонално заместителна терапия, може да имате и по-чести пристъпи на сърцебиене.

При първи симптоми на сърцебиене трябва да посетите Вашия лекар за да установи причината за това състояние. Ако причината е сърдечно заболяване, трябва да започнете назначеното лечение. Когато сърцебиенето е следствие на менопаузата, не се нуждаете от лечение, тъй като сърцебиенето ще  изчезне с времето.

Жените в менопауза могат да предприемат редица мерки за ограничаване на сърцебиенето. Намалете употребата на кафе и чай, избягвайте прием на антидепресанти и препарати за отслабване. Ако по време на физически упражнения сърцебиенето се усили, прекратете упражненията и се отпуснете докато всичко отшуми.

Намерете начин за овладяване на стреса и напрежението. Може да опитате вана на свещи, ароматерапия, техники за дишане, йога, медитация …

Търсете и в аптеките