Менопауза

След 40-45 годишна възраст, в организма на жената настъпват промени: репродуктивните органи забавят и постепенно прекратяват своите функции, имунната система отслабва, настъпват физиологични и психологични промени.

Менопаузата е естествен период от живота на жената, който протича в три фази:
 • Пременопауза.
  За пременопаузата са характерни нарушения в менструалния цикъл, като след често забавяне на менструацията, започва обилно кървене. Причина за това е нарушената дейност на яйчниците.
 • Същинска менопауза.
  За начало на тази фаза е прието, че настъпва една година след последната менструация и с това приключва репродуктивният период на жената.
 • Постменопауза.
  През постменопаузата яйчниците прекратяват напълно своята дейност и организмът се приспособява към това ново състояние.
Причини за настъпване на менопаузата

Основна причина за настъпване на менопаузата е понижената активност на яйчниците. Яйчниците започват да произвеждат все по-малко количество естроген, което води до естрогенен дефицит и  предизвиква  промени в организма на жената.
Други причини могат да бъдат: отстраняване на яйчниците, стрес, химиотерапия и лъчетерапия. Влияние за по-ранното настъпване на менопаузата оказват режимът на хранене, тютюнопушенето, наследствеността...

Смущения при менопауза

По време на менопаузата жената изпитва физиологични и психологични смущения.  Физиологичните смущения включват горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, безсъние, сърцебиене, умора, болки в ставите и др., а за психологичните са характерни раздразнителност, тревожност, намалена концентрация, депресия...
При ниски нива на естроген, разграждането на костната структура се ускорява, намалява плътността на костите  и е възможно развитие на остеопороза.
Естрогенният дефицит увеличава риска от сърдечно съдови заболявания, диабет и вагинални инфекции.

Преодоляване на смущенията

Менопаузата не е заболяване и не е необходимо специализирано лечение!
Хормоно заместителната терапия (ХЗТ) доскоро бе най–често прилаганият метод за намаляване на естрогенния дефицит. Последните проучвания обаче показват, че използваните при ХЗТ синтетични хормони, биха могли да предизвикат някои сериозни заболявания. Продължителното прилагане на ХЗТ увеличава риска от появата на някои видове ракови и сърдечно съдови заболявания, тромбоемболия...
Естествена алтернатива за преодоляване на смущенията в периода на менопауза, е природният продукт Мирифемин.

Полезни съвети
 • започнете профилактика с фитоестрогени преди първите симптоми на менопауза;
 • консумирайте богати на фитоестрогени и калций храни;
 • повишете физическата активност;
 • намалете употребата на кафе, алкохол, цигари.

Търсете и в аптеките